Cava y Xampany semblants i diferents

El Cava i el Xampany són sinònim de celebració, especialment per Nadal, per aquesta raó, en Divinum Barcelona hem pensat que és bon moment per parlar-ne i conèixer-los una mica més.

El Cava i el Xampany, dos vins escumosos que s’elaboren de la mateixa manera, el Mètode Champanoise, el primer a Espanya i el segon a França, per aquesta raó i perquè visualment presenten un format idèntic, tots dos vins es poden confondre.

El Mètode Champanoise

El Champagne va néixer de les mans del monjo Benedictí, Dom Perignon i els seus experiments a les vinyes de l’Abadia de Hautvillers a la fi del segle XVII, a ell es deu el mètode d’elaboració de tots dos escumosos, el Mètode Champenoise.

Xampany i Cava segueixen el Mètode Champenoise que es caracteritza perquè la segona fermentació i criança del vi es du a terme a la mateixa ampolla, el que permet adquirir les bombolles de forma natural, el “plus” que identifica i fa popular a aquest escumós.

Raïm, Localització i Clima

No obstant això, el clima, el sòl i els ceps, són els tres elements que condicionen les característiques bàsiques d’un vi, i són ells, els que marquen la diferència entre Cava i Xampany.

EL CAVA

El Cava s’elabora a les províncies de Barcelona, ​​Tarragona, La Rioja, Lleida, Girona, Àlaba, Saragossa, Navarra, Badajoz i València. Però és a Sant Sadurní d’Anoia on s’elabora i on esta situat el Cava.
Per a la seva elaboració s’utilitzen tres tipus de raïm: Macabeu (viura), Xarel.lo i Parellada (subirat parent). En funció de la quantitat de sucre per litre trobem Caves Brut Nature, extra Brut, Brut, Extra Sec, Sec, Semisec i Dolç i, a més, pot ser Jove, Reserva o Gran Reserva.

La nostra recomanació –

Divimun Reserva Especial – Gramona Imperial Brut – Mestres Coquet

El XAMPANY

La indústria del xampany a França es concentra sobretot a les rodalies de les ciutats de Reims i Épernay, Nord de França.
Trobem Xampany Blanc i Rosat.

Per a la seva elaboració s’utilitzen el raïm Chardonnay (raïm blanc que representa el 26% de la superfície conreada), pinot noir (raïm negre de polpa blanca que representa un 37% de la superfície conreada, i que és la que s’usa per als negres de Borgonya), i pinot Meunier (raïm negre de polpa blanca que representa l’altre 37% de la superfície conreada).

Per obtenir un grau òptim de maduració, el Cava requereix criances relativament curtes (2-4 anys) mentre que el Champagne necessita llargues criances (5 anys o més) per aconseguir una maduració òptima.

La nostra recomació –

Mumm Cordon Rouge – Bollinger Special Cuvée – Veuve Clicquot Brut

La temperatura mitjana a la regió de Champagne està al voltant dels 10º, just al límit, ja que el raïm no poT madurar per sota dels 9º; això implica una atenció més exhaustius, mentre que la temperatura mitjana a la D.O. Cava és d’uns 15 o 16 graus. La insolació és més gran en D.O. Cava, però, la regió francesa té un major índex de pluges que l’espanyola. Aquests factors climatològics confereixen al raïm unes característiques especials com, per exemple, la gran acidesa del raïm usades per a l’elaboració del Champagne, que comportarà l’addició de sucre en la seva elaboració per dotar-lo de major equilibri.

Conclusió, mateixa elaboració, diferent nacionalitat i sabor similar, però el més important, és que aquests escumosos s’han convertit en l’amfitrió indiscutible de totes les celebracions, brindar amb una copa de Xampany o Cava és a banda de tot, alegria, orgull i bona sort.

Cava i Xampany

COMPRAR

 

Divinum Barcelona

No hi han comentaris

You can be the first one to leave a comment.

Post a Comment

C/ Remei 10, 08014 Barcelona