Conservar el vi a casa

No tots som experts en vins i podem dubtar si els vins que tenim a casa segueixen sent òptims per al consum.

De vegades generem a casa una reserva de vins que no consumim immediatament i que a l’hora de consumir, ens fa dubtar si estaran en bon estat o si hauríem de rebutjar-los.

Òbviament, la conservació òptima del vi a casa seria tenir una vinoteca, però a falta d’ella o d’espai, podem seguir alguns consells que ens ajudaran a mantenir les nostres ampolles de vi correctament.

Triar un lloc fresc, fosc i ventilat.

L’ideal és que el vi estigui a una temperatura constant entre 12º i 16º, sense canvis bruscos de temperatura, amb una humitat entre els 70º i 80º i en un lloc fosc.

El més adequat seria un traster o soterrani, on no tinguem calefacció ni aire condicionat. Pel contrari, un lloc habitual és la cuina, lloc que podríem dir, és el menys adequat a causa dels canvis constant de temperatura. Les galeries interiors també són un bon lloc, si hi ha excessiva llum, mantenir-les en caixes o armaris tancats per evitar la llum.

Una buena ventilación, es importante para evitar que el vino esté libre de olores y para que no haya una humedad excesiva que pueda favorecer la proliferación de hongos.

Les ampolles han d’estar en posició horitzontal, el vi ha d’estar en contacte amb el suro per impedir que aquest s’assequi i perdi la seva elasticitat i hermetisme entrant així aire a l’ampolla.

És important també que les ampolles no pateixin vibracions perquè el vi reposi adequadament.

Temps de Conservació

La dita “tots els vins milloren amb el temps” no és exacte i, a més, les condicions han de ser òptima perquè es compleixi. Per tant, cal tenir en compte el procés d’elaboració i anyada de les nostres ampolles:

  • Els vins Joves s’han de consumir en l’any que es compren, un cop oberts poden consumir-se en el termini d’una setmana. 
  • Els Criança durant els 5 anys següents.
  • Els Reserva i Gran Reserva poden conservar entre 10 i 15 anys aproximadament. Tant els Criança com els Reserva i Gran Reserva, un cop oberts, s’han de consumir en un termini de 3 dies. En el cas dels Escumosos el termini es reduirà a 24-36 hores.

Aquestes dades són les “teòricament correctes”, com hem dit abans, en condicions òptimes.

Divinum Barcelona

No hi han comentaris

You can be the first one to leave a comment.

Post a Comment

C/ Remei 10, 08014 Barcelona