Merlot i Ull de Llebre

Característiques del raïm Merlot i Ull de Llebre (Tempranillo)

Al novembre es celebra el dia del raïm Merlot i Ull de Llebre, i per això hem decidit donar a conèixer alguns detalls d’aquests dos tipus de raïm que trobem en la majoria de vins.

MERLOT

Grans Moments Merlot 100%, DO Penedés – COMPRAR
Longus Criança Merlot, Syrah, Cabernet Sauvignon, DO Cariñena – COMPRAR

El raïm Merlot és originari del sud-oest de França, concretament de la regió de Bordeus. Actualment és la varietat, juntament amb el Cabernet Sauvignon, més estesa pel món, ja que té una bona adaptació als diferents tipus de sòls. Al nostre país es troba, sobretot, a la Manxa, Osca, Catalunya i Navarra i s’està començant a plantar-se al sud, Andalucia.
El raïm Merlot es caracteritza principalment per una ràpida maduració. Per això, a causa de la seva ràpida evolució, és ideal per a vins joves.
Uns vins molt flexibles a l’hora de maridar amb els nostres plats.

Com és el vi negre de la varidedad Merlot?
El vi Merlot destaca pels seus sabors especiats i afruitats com a fruites del bosc, menta i panses o fruits vermells; certa intensitat colorant, un intens color robí amb atractius matisos violetes; i grau elevat.
Malgrat el sevu ràpid envelliment, els vins Merlot no perden qualitat amb el pas del temps i amb la seva maduració obtenen una major complexitat.
El raïm Merlot està considerat com una varietat idònia per obtenir bivarietales amb Cabernet Sauvignon o amb altres tintes com Syrah.
No obstant això, si es destina a l’elaboració de monovarietals, el resultat és un vi de color robí intens amb una agradable estructura i frescor pròpia d’un vi jove.

color del vino merlot y tempraillo

El tast del vi procedent de raïm Merlot

A la vista, els vins obtinguts amb aquesta varietat tenen un intens color robí amb atractius matisos violetes.
En nas, els seus aromes abasten un ampli ventall de matisos: cassis, groselles, mores, fruites vermelles en general, pebrot, violeta, tòfones i cuir.
En boca el Merlot és agradable. Vins fins, elegants i vellutats, amb sabors marcats a pruna, pansa, menta i mel.

Maridar amb …

Peixos que tinguin un sabor fort i grassos, com la tonyina, el bonítol, el salmó o el bacallà, rostits o a la brasa; també marida perfectament amb un bacallà al pil-pil.
Pastes de tot tipus acompanyades de salses amb base de nata o salses de tomàquet, bé sigui suau o picant.
En el cas dels arrossos, un risotto acompanyat amb una ampolla de Merlot és èxit assegurat.
Amb les carns vermelles: a la brasa, en hamburguesa, rosbif o carpaccio, i estofats lleugers amanits amb herbes o bolets.
En el cas de les carns de caça, ens quedem amb l’ànec i el conill, i si es tracta de carns d’au, sens dubte l’elecció és el pollastre.
Formatges semidurs o també tipus brie, blau o cheddar. Genial amb una fondue de formatge.
Ideal per acompanyar verdures a la planxa, llegums i menjar mexicà.

ULL DE LLEBRE

Pagos de Valcerracín Criança 2015 Ull de Llebre 100%, DO Ribera de Duero  – COMPRAR
Beronia Criança 2014 Ull de Llebre, Graciano y Garnacha, DOC Rioja – COMPRAR

La varietat Ull de Llebre és una de les varietats de vinya autòctones més importants d’Espanya conreada des de sempre a la Rioja, encara que s’ha estès a tot el país.En general dóna vins negres òptims per criança amb bon cos, finor, intensitat i complexitat aromàtica. Color vermell robí estable.

Com és el vi negre de la varidedad Ull de Llebre?

L’Ull de Llebre dóna vins molt afruitats amb maceració carbònica. Potència el seu valor en ser criat en bóta, amb uns excel·lents resultats.
El seu most és de color vermell intens, vi i amb acidesa força baixa, amb pocs tanins i per això base de negres suaus, lleugers però molt aromàtics.
S’utilitza, entre altres coses, per a l’elaboració de vins joves, vins de criança … Avui en dia, s’utilitza en molts tipus de vinificació.
El raïm Ull de Llebre es complementa molt bé amb varietats com el Cabernet Sauvignon, Merlot o Raïm Garnatxa Negra.

El tast del vi procedent del raïm Ull de llebre

A la vista, el tast de Ull de Llebre ens ofereix una marcada intensitat, color vermell intens, matisos violacis en la seva joventut i color teula amb els anys.
En nas, alguns aromes presents en el vi procedent de l’Ull de Llebre són: maduixa, pruna, fruites vermelles madures, de vegades, herbal / floral i després de la criança vainilla, xocolata, tabac, torrefactes …
En boca, l’Ull de Llebre mostra una entrada amable, sedosa, amb discreta acidesa, suavitat i finor de tanins …
El Roure i l’Ull de Llebre encaixen molt bé. Tant el roure americà com el francès s’integren a la perfecció amb l’Ull de Llebre i aporten notes de vainilla i coco, fruites i sabors especiats.
Perfil i caràcter del vi d’ull de llebre: cos complet, acidesa suau, tanins secs.

Maridar amb…

L’Ull de Llebre és un vi molt versàtil, si bé un maridatge espectacular i tradicional és amb el rostit de xai per exemple. Molts dels plats tradicionals castellans es poden acompanyar d’vinsTempranillo. Carns vermelles / caça, Rostits, Aus, Carns blanques, Pernil Serrà, Xarcuteria, Formatges curats, Formatges blaus.
No obstant això, un bon Ull de Llebre sempre és un aliat a casa fins i tot en moments d’urgència, ja que el seu grau d’acidesa fa que arribi a ser un bon acompanyant per a plats com pastes, pizzes o aliments picants.

 

Divinum Barcelona

No hi han comentaris

You can be the first one to leave a comment.

Post a Comment

C/ Remei 10, 08014 Barcelona