Verdejos, aromàtics i frescos

Els vins de la varietat verdejo són un clàssic de l’estiu, fruiters i frescos, ens acompanyen un aperitiu, una sobretaula o un àpat copiós.

Característiques del raïm Verdejo

Van ser els mossàrabs qui van introduir aquesta varietat, procedent del Nord d’Àfrica, a la zona de l’actual Andalusia, però, és a la Comunitat de Castella i Lleó, on actualment hi ha la principal zona de producció del raïm verdejo emparada per la DO Rueda. Valladolid, Segòvia i Àvila són les províncies on es troben la majoria de les seves vinyes.

El raïm verdejo es caracteritza per les seves raïms petits i alçats, fulla petita i raïms de mida petita-mitjana de color groc. Les llavors són grans i es poden observar a contrallum.

COMPRAR VERDEJO DE RUEDA

El tast del vi procedent de raïm Verdejo

El raïm verdejo produeix vins frescos i equilibrats, de color groc verdós pàl·lid, una mica àcids i afruitats.

vino verdejo color amarillo verdoso pálido

Són vins molt aromàtics, potser sigui aquest el secret que fa tan irresistible als verdejos, pera, meló, mango, llima, aranja, fonoll o fenc són alguns dels aromes que desprèn un verdejo quan destapem la seva ampolla.

Vins amb cos, glicéricos i suaus. Bona acidesa i característic toc amarg.

Rueda, capital del Verdejo

En els últims anys els vins que s’elaboren a Rueda viuen una autèntica revolució. El seu verdejo ha col·locat a aquesta comarca castellana al mapa mundial dels millors blancs, amb 3.300 hectàrees de vinyes registrades en el Consell Regulador de la DO Rueda.

Però no tots els Rueda són verdejos.

El segell DO Rueda a la contraetiqueta indica que el vi té almenys un 50% de raïm verdejo, als quals es poden afegir varietats com sauvignon blanc, viura o palomino, que li donen diferents aromes que el verdejo no té.

Si el segell DO Rueda a la contraetiqueta té afegida la paraula “Verdejo” vol dir que com a mínim hi ha el 85% de varietat verdejo, encara que pot arribar al 100%. És un Rueda més pur, amb aromes més campestres i espartans, amb bona acidesa, però pot tenir certs tocs de fruita variats per aquest 15% restant, que normalment és de sauvignon blanc.

També podem trobar-nos el segell DO Rueda a la contraetiqueta amb la paraula “Sauvignon”, que indica que el 85% del cupatge pertany a aquesta varietat. En aquests casos es tracta de vins de Rueda molt florals, amb aromes de fruites tropicals que persisteixen molt més a la boca, però són lleugers i amb una acidesa que els aporta frescor.

COMPRAR VERDEJO DE RUEDA

Maridar amb…

A l’hora d’acompanyar els plats, el millor que tenen els verdejos és la seva versatilitat, ja que té capacitat per acompanyar plats d’estils culinaris molt diferents. Si volem construir un maridatge indiscutible, el millor serà amb marisc. Un pop a la gallega o fins i tot musclos o cloïsses poden crear un moment únic juntament amb un Verdejo. Els peixos blaus o els formatges suaus i tous, tipus Brie també són ideals.

Divinum Barcelona

No hi han comentaris

You can be the first one to leave a comment.

Post a Comment

C/ Remei 10, 08014 Barcelona